Bu Blogda Ara

1 Haziran 2010 Salı

Php ile Trim() Fonksiyonu örnekli anlatım

Php trim() fonksiyonu ile değişken içindeki karakterlerin sağ ve sol tarafındaki boşluklar kaldırılır. Örnek olarak "Ali " adında bir karakter $isim değişkeni içinde olsun, bu değişkeni trim fonksiyonundan geçirdiğimiz zaman karakter çıktısı "Ali" şeklinde olacaktır.

$degisken = 'Ali ';
echo trim($degisken);
?>
Sonuç olarak ekrana "Ali" gelecektir.

Görüldüğü gibi "Ali " değişkeni içinde sağ tarafta bulunan tek karakter boşluğu bu fonksiyon ile kaldırılmış olacaktır.

Peki değişkenimizin her iki tarafındada birden fazla boşluk olsaydı. Örnek olarak " Ali " değerli değişkenimiz trim() fonksiyonuna girerse.

$degisken = ' Ali ;
echo trim($degisken);
?>
Sonuç olarak ekrana yine "Ali" gelecektir.

Buradan anladığımız sonuç kenardaki boşluk sayısı ne kadar olursa olsun bu fonksiyon ile tüm kenar boşlukları kaldırılacaktır.

Bu uygulama ile nasıl bir işlem yapabiliriz yada trim fonksiyonu ne işimize yarar diye soracak olursanız size kısa bir örnek verelim. Bir script hazırladınız ve bu script ile sitenize üye kaydı kabul etmektesiniz. Birçok üye, kullanıcı adını veya şifresini doğru yazacaktır fakat bazıları üye olurken kullanıcı adının bitimine yanlışlıkla boşluk bırakabilir veya şifresinin başlangıç kısmını yazarken "space" tuşuna yanlışlıkla basarak bir boşluk bıraktırabilir. İşte bu gibi durumlarda kullanıcı bir sonraki sefer giriş yaparken hesabına hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Çünkü üyelik sırasında başa veya sona koyduğu boşluğun farkında değildir.

Oysaki böyle bir işlemde şifre ve kullanıcı adını post veya get ile çağırdıktan sonra değişkenleri trim fonksiyonundan geçirsek hiçbir sorun olmadan kullanıcı adı ve şifre veritabanına kaydedilecek ve kullanıcı üyelik sırasında yaptığı bu hatayı script ile düzelterek başımıza iş almaktan kurtulacağız. Aksi halde bir sürü insan neden hesabıma giremiyorum diye size mail atacaktır. Aşağıdaki uygulama bu anlattığımız ile ilgili bir örnektir.

$sifre = "123456 ";
$kullanici_adi = " ertemcan ";
$sifre = trim( $sifre); // Bu işlemle iki taraftaki boşluklar kaldırılıyor
$kullanici_adi = trim( $kullanici_adi); // Bu işlemle iki taraftaki boşluklar kaldırılıyor
?>
Şifre ve kullanıcı adı artık boşluksuz olarak değiştirilmiştir.

Sadece boşluklar değil görünmeye alt satır, tab, gibi karakterleri de trim() ile kaldırabilirsiniz.
- \t girinti - tab karakteri
- \n yeni satır işareti
- \r satırbaşı karakteri

PHP de ltrim() ve rtrim() Fonksiyonları ve Kullanımları
Php deki rtrim ve ltrim fonksiyonlarının trim fonksiyonundan farkı, trim her iki taraftaki boşluklara etki etmektedir. Oysaki rtrim yani right-trim (sağ taraf), karakterin sadece sağ tarafındaki boşluklarla ilgilenmektedir. ltrim ise left-trim (sol taraf), karakterin sadece sol tarafındaki boşluklarla ilgilenmektedir.

rtrim() ve ltrim() ile ilgili örnek verecek olursak;

$sifre = " Ahmet ";
echo ltrim( $sifre); // Bu işlemle değişken "Ahmet " haline geliyor
echo rtrim( $sifre); // Bu işlemle değişken "Ahmet" haline geliyor
?>

Görüldüğü gibi birinci seferde soldaki boşluk ikinci seferde sağdaki boşluk kalkıyor ve sonuçta ekranda Ahmet ismi sağında ve solunda boşluk olmadan kalıyor.

Peki ltrim ve rtrim ne gibi uygulamalarda kullanılır derseniz. Örnek olarak bir formda bilgi sonundaki boşluk önemli değil başındaki boşluk önemli ise rtrim veya tam tersi ise ltrim kullanılabilir. Bu fonksiyonların kullanımlarını anladıktan sonra gerekli yerlerde ihtiyaçlarımıza göre rahatlıkla kullanabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder