Bu Blogda Ara

15 Ağustos 2010 Pazar

Ajax control toolkit nedir, nasil kurulur,ne ise yarar

Ajax control toolkit ile gelen bir sürü kontrolün visual studio çalışma ortamına nasıl eklendiğine hep beraber bakalım.

Günümüzde web platformu yeni bir dönemece girmiş, bir çok yeni teknoloji ile web programcıların sıkıntıları bir nebze olsun azalmıştır. Platformlar web ortamını ne kadar masaüstüne yaklaştırırsa o kadar rağbet görürler. Yeni nesil web uygulamaları dediğimiz zaman direk akla gelen isimdir Ajax. Programcıların sorunlarını çözdüğü noktalar, getirdiği yenilikter tartışılamaz. Lafı fazla uzatmadan toolkitten bahsetmek istiyorum. Bir dizi bizim için hazırlanmış ajax kontrolleri bu paketle birlikte visual studio'ya entegre oluyor ve nasıl bir textbox'ımızı butonunumuzu sürükleyio bırakarak kullanabiliyorsak, bu toolkit ile gelen kontrolleri de aynı şekilde kullanabiliyoruz. Peki nasıl kuracağız?

Öncelikle visual studio 2008 ve 2008'in service pack 1 paketi kurulu olması gerekir. Yani bu toolkit .net 3.5 sp1 için diyebiliriz. Adım adım bakacak olursak

1-Ajax Control Toolkiti download ediyoruz.

AJAX CONTROL TOOLKIT
burada 3 seçeneğimiz var, istersek tam kurulum olarak alabiliriz, istersek sadece dll'leri, istersek sadece scriptlerinide alabiliriz. Biz dll'lerini alacağız ve projemiz referans olarak ekleyeceğiz.

2-Zipli dosyadan AjaxControlToolkitBinary adlı klasörü çıkarıyoruz.

3-Visual Studio 2008'imizi açıyoruz.

4-Yeni bir Web Application oluşturuyoruz.

5-Toolbox'ımızda yeni bir sekme oluşturuyoruz ve istediğimiz bir isim veriyoruz.

Bu adım isteğe bağlı, ama yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü yaklaşık 40 tane yeni kontrol geliyor ve bunların hepsinin bir yerde durması erişebilirlik açısından daha mantıklı olacaktır.

http://resim.sanalkurs.net/uploads/image_thumb_5.jpg


6-Oluşturduğumuz sekmede sağ tuşa basıyoruz ve choose items diyoruz.

Karşımıza çıkan menüden browse diyerek download ettiğimiz klasörün içinde çıkan AjaxControlToolkit.dll isimli dll dosyasını ekliyoruz.

http://resim.sanalkurs.net/uploads/image_thumb_2.jpg

7-Ajax ile yapılmış 42 tane yeni kontrol göreceksiniz.

Artık kontrollerimizi web sayfamıza sürükleyip bırakarak kullanabiliriz. Toolkit ile ilgili yenilikleri, değişiklikleri, gelişmeleri buradaki adresten takip edebilirsiniz.

http://resim.sanalkurs.net/uploads/image_thumb_6.jpg

Henüz 2008'e geçmediyseniz .net 2.0 içinde bir toolkit mevcut. Ama Ajax 3.0 ile birlikte geldiği için 2.0'a elinizle önce Ajax'ı eklemeniz gerekiyor. Sonra da Ajax Control Toolkit'i.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder